skip to Main Content
Hoe Draag En Verwijder Je Een Mondkapje?

Hoe draag en verwijder je een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje is iets wat we kennen uit verre landen of zorgberoepen. Tot slechts een paar maanden geleden had je het misschien niet voor mogelijk gehouden dat je buitenshuis ook met een bedekking voor je neus en mond zou rondlopen. In de bus, in de trein, in de winkel, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dat is het natuurlijk niet. Een goede uitleg over het dragen van een mondmasker kun jij waarschijnlijk wel gebruiken alvorens een mondkapje te kopen.

Het FFP2 masker plaatsen:

Stap 1

Was je handen 20 seconden met water en zeep en droog ze goed af. Heb je geen water in de buurt, gebruik dan een desinfecteringsgel. Wil je plastic wegwerphandschoenen dragen? Dit doe je voordat je het mondkapje opzet.

Stap 2

Bij FFP2 maskers: Trek het masker voorzichtig open en buig de neusbeugel licht. Neem het mondmasker in één hand en de twee elastieken in de andere hand.

Stap 3

Plaats het masker onder je kin en de elastieken op de kruin van het hoofd. Check of de flap onder de kin goed naar achteren zit. Plaats vervolgens het onderste elastiek onder je oren. Zorg ervoor dat de banden zich niet kruisen. De bovenkant van het masker hoort net onder je neusbrug uit te komen.

Stap 4

Met twee handen druk je het masker aan beide zijden tegelijkertijd aan. Je beweegt daarbij van boven naar beneden. Dit is een belangrijke stap; als je hem niet goed doet kan er een kier ontstaan.

Stap 5

Tenslotte voel je of het masker overal goed aansluit. Dit kun je doen door een testje uit te voeren: plaats je vlakke handen aan de zijkanten van het masker en blaas krachtig uit. Komt er geen lucht door de kieren meer naar buiten? Dan zit je masker goed. 

Het chirurgisch mondkapje plaatsen:

Bij een ‘gewoon’ mondkapje – ook wel wegwerp mondkapje genoemd – plaats je je duim- en wijsvinger in beide elastieken en plaats de elastieken achter je oor. Probeer het kapje zo goed mogelijk te laten aansluiten dus controleer met je duim en wijsvinger of je kapje je mond en neus zo goed mogelijk bedekt. 

Een mondmasker verwijderen

Stap 1

Draag je handschoenen? Doe deze dan eerst uit.

Stap 2

Desinfecteer je handen. 

Stap 3

Het masker zet je af door je kin naar voren te houden en licht je hoofd richting je borst te buigen. 

Stap 4

Met beide handen pak je de elastieken vast en haal je het masker van je hoofd, voorkom hierbij dat je het masker aanraakt. Raak enkel de elastieken aan. 

Stap 5

Onze maskers zijn voor éénmalig gebruik, na gebruik horen de maskers bij het restafval. Overigens horen ook je plastic handschoenen bij het restafval in niet bij de plastic-inzameling ivm eventuele aanwezige virussen. 

Stap 6

Desinfecteer tenslotte nogmaals je handen. 

Back To Top