skip to Main Content
Wasbare Mondkapjes

Wasbare mondkapjes

In jouw zoektocht naar mondkapjes stuit je op de keuze tussen wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van beide soorten?

Stoffen mondkapjes versus wegwerp mondkapjes

Stoffen mondkapjes zijn meestal van katoen gemaakt. Het grote voordeel van katoen is dat het een duurzaam materiaal is. De katoenvezel is slijtvast en kan ook goed tegen hitte. Je kunt katoenen mondkapjes dus prima wassen op het 60 graden katoenprogramma. Laat je mondkapjes daarna goed drogen en strijkt ze liefst ook nog even zodat je er zeker van kunt zijn dat alle bacteriën virussen gedood zijn.

Katoen staat bekend om zijn krimpende eigenschap. In de textielindustrie wordt het katoen in de meeste gevallen voorgewassen zodat je het krimpen beperkt kunt houden.

Je kunt je mondkapjes zeker tot 10 keer wassen voordat ze aan vervanging toe zijn. Wasbare mondkapjes zijn dus een ideale oplossing indien je komende maanden met regelmaat mondkapjes wilt of moet gaan dragen. Ze zijn wat duurder in aanschaf maar op de langere termijn is een wasbaar mondkapje een voordeliger alternatief. 

Daarnaast beschermt een katoenen mondkapje beter* dan een wegwerp mondkapje voor eenmalig gebruik. Dat is uiteraard ook een belangrijke overweging waard. 

*Beter: Bij de mate van bescherming tellen een aantal aspecten mee. Zo is het ten eerste heel belangrijk dat het mondkapje goed aansluit, hoe minder openingen aan de zijkanten hoe beter je beschermt bent. Een stoffen mondkapje heeft vaak een betere pasvorm dan een wegwerp variant. 

Kies daarnaast voor een model dat minimaal uit 2 lagen katoen bestaat. Voor een nog betere bescherming kun je kiezen voor katoenen mondkapjes met een verwisselbare filter.

De voor- en nadelen op een rij:

Katoenen mondkapjes

Voordelen:

  • herbruikbaar
  • vele leuke kleurtjes en prints verkrijgbaar
  • beschermen iets beter dan wegwerp mondkapjes

Nadelen:

  • in aanschaf duurder
  • voor de dames: make-up is lastig uit de stof te wassen

Wegwerp mondkapjes

Voordelen:

  • voordelig in aanschaf
  • je hoeft geen moeite te doen om ze te wassen

Nadelen:

  • beschermt net wat minder dan katoenen mondkapjes
  • je zult telkens een nieuw mondkapje moeten dragen
  • niet verkrijgbaar in leuke prints, veelal enkel in blauw, wit en roze

Zijn medische mondkapjes herbruikbaar?

De medische mondkapjes (ook wel gecertificeerd met de term FFP2 en FFP3) worden vrijwel niet gedragen voor eigen gebruik in het dagelijks leven. Deze worden vooral gedragen door mensen in contactberoepen zoals o.a. de zorg. Mocht je deze maskers willen aanschaffen voor eigen gebruik, dan is het goed om te weten dat deze voor eenmalig gebruik bedoeld zijn. Je kunt ze maximaal 3 tot 4 uur dragen, al naar gelang je inspanningen. Er zijn inmiddels mogelijkheden voor ziekenhuizen ontwikkelt om deze mondmaskers te zuiveren – waarbij eventuele bacteriën en virussen gedood worden – zodat je ze veilig opnieuw kunt gebruiken.

Back To Top