skip to Main Content
Zelfgemaakte Mondkapjes; Is Dat Een Goed Idee?

Zelfgemaakte mondkapjes; is dat een goed idee?

In korte tijd zijn er tientallen websites en Youtube filmpjes te vinden met uitleg over hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Tegelijkertijd hoor je berichten dat het dragen van een zelfgemaakt mondkapje gevaarlijk zou zijn. Hoe zit het nu precies? En waar moet je op letten alvorens je naar de stoffenwinkel rent en je naaimachine van zolder haalt?

Deze stof kun je het beste gebruiken voor je mondkapje

Het coronavirus wordt voornamelijk overgedragen door druppels in de lucht die vrijkomen bij het hoesten en niezen. De belangrijkste eigenschap bij het kiezen van een stof is dus de vochtdoorlaatbaarheid. Welke stof houdt zelfs de allerkleinste druppels het beste tegen?

Een aantal wetenschappers van de University of Chicago hebben hier onlangs onderzoek naar gedaan. Stoffen die het niet goed deden, waren polyester en spandex. Deze stoffen hebben meestal een meer open weefpatroon, waardoor vochtdruppels er makkelijker door naar binnen kunnen dringen. Dus hoe strakker de stof is geweven, hoe meer bescherming hij biedt. De beste resultaten kregen de onderzoekers bij strak geweven dik katoen.

Ook hebben de onderzoekers testen uitgevoerd of een combinatie van stoffen de beschermende werking kan verhogen. Het blijkt dat het toevoegen van een laag chiffon, zijde of een flanel van polyester-katoen nog meer deeltjes in de lucht tegenhoudt. Deze stoffen bevatten een statische lading en dit elektrostatische effect zorgt ervoor dat zelfs de kleinste deeltjes opgezogen en vastgehouden worden. Afhankelijk van de druppelgrootte houdt deze stof 80 tot 90% van de aerosolen (stofdeeltjes en vloeistofdruppels in de lucht) tegen.

Kies je voor de toevoeging van een laag zijde, dan is je mondkapje per definitie voor eenmalig gebruik. Zijde kan niet gewassen worden op 60% graden en ook kan zijde niet tegen de hitte van je strijkijzer.

Kies je voor de toevoeging van een laag chiffon of flanel, dan is het goed te weten dat deze stoffen niet alleen de aerosolen beter tegenhouden maar ook je ademhaling bemoeilijken. Als je het mondkapje langere tijd wilt dragen, bijvoorbeeld tijdens een lange treinreis dan zit een mondkapje waar chiffon of flanel in verwerkt is minder prettig.

Hoe goed beschermt een zelfgemaakt mondkapje?

Heb je de goede stof gebruikt dan valt of staat de werking van je mondmasker bij de aansluiting op je gezicht. Heb je een opening aan de zijkant dan neemt de werking al snel met de helft af. Is het dan nutteloos om een dergelijk mondkapje te dragen? Niet helemaal. Indien je zelf niest of hoest bescherm je de mensen om je heen een stuk beter bij het dragen van een mondkapje dan bij het helemaal niets dragen. In dit geval gaat ‘iets is beter dan niets’ op.

Is je doel om niet alleen je omgeving te beschermen maar ook jezelf een betere bescherming te bieden, dan is het zaak een patroon te kiezen dat zo goed mogelijk aansluit op je gezicht.

Dit hebben wij gedaan om de beschermende werking van onze mondkapjes te verhogen

Onze mondkapjes zijn uitgevoerd in een 3D model waarbij nauwkeurig is gelet op de vorm van het gezicht. Daarnaast is het bij sommige mondmaskers mogelijk een filter toe te voegen. Overigens is het natuurlijk altijd mogelijk een losse filter in je mondkapje te leggen. Tenslotte bevatten veel van onze mondkapjes een neusklem zodat ook aan de bovenzijde zo min mogelijk kieren ontstaan.

Wil je absolute zekerheid en zelf optimaal beschermd worden? Dan kun je het beste kiezen voor een medisch masker zoals het KN95 masker dat minimaal 95% van de luchtdeeltjes tegenhoudt.

Wat kun je nog meer doen om jezelf te beschermen?

Zoals je hebt gelezen biedt het dragen van een mondkapje jezelf en je omgeving geen 100% bescherming. Natuurlijk is iets is beter dan niets, maar belangrijker nog is de 1,5 meter afstand aanhouden tot anderen mensen. De kans dat je dan besmet raakt of anderen besmet is dan nihil. Heb je buitenshuis iets aangeraakt? Dan is het verstandig je gezicht niet meer aan te raken en regelmatig je handen grondig te wassen met water en zeep. 

Back To Top