skip to Main Content
Medische Mondkapjes En Niet Medische Mondkapjes: Wat Is Het Verschil?

Medische mondkapjes en niet medische mondkapjes: wat is het verschil?

De overheid stelt het dragen van mondkapjes vanaf 1 juni in het openbaar vervoer verplicht. Maar let wel, het gaat hierbij om een niet-medisch mondkapje. Welke mondkapjes nu precies onder niet-medisch vallen wordt niet uitgelegd. Verwarring alom, wij zochten het voor je uit.

Niet-medisch mondkapje

Op de website van de rijksoverheid lezen we:
“…Het dragen van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder…” Blijkbaar bestaat er zoiets als een niet-medisch mondkapje. Maar welke modellen zijn dat dan? En bieden ze wel een goede bescherming?

Als we verder zoeken op de website van de rijksoverheid lezen we dat met medische mondmaskers een FFP2 masker of een chirurgisch mondmasker IIR wordt bedoeld. Echter, vrijwel alle wegwerp mondmaskers die bij de drogist, apotheek en online aangeboden worden zijn IIR mondkapjes. De andere typen wegwerp maskers zijn Type I en Type II. Enkel het type IIR bevat een niet vocht doorlatende laag en laat deze nou juist belangrijk zijn ter bescherming van het coronavirus. Het SARS-CoV-2 virus verplaatst zich graag door vochtdruppels in de lucht. Het dragen van type I en type II maskers heeft dus weinig zin.

Over niet medische mondkapjes schrijft de overheid dat je deze zelf kunt aanschaffen of maken. Waar de mondkapjes aan moeten voldoen wordt niet uitgelegd. Wel wordt voor de zekerheid nog even vermeld dat het dragen van een niet-medisch mondkapje geen vervang is van, maar een aanvulling is op de geldende hygiëneregels.

Maar waarom wil de overheid dat wij een masker dragen dat minder bescherming biedt?

Daarover lopen de meningen uiteen, een uitleg die we vaak horen is dat er tekorten zijn aan de medische mondkapjes. Dat was in het begin van de uitbraak van het virus het geval, maar dit argument van de overheid begint langzaamaan ongeloofwaardig te worden. De chirurgische wegwerpmaskers type IIR zijn per miljoenen te bestellen in China, er is genoeg voor alle Nederlanders.

De FFP2 maskers zijn wat betreft normen vergelijkbaar met de Chinese KN95 maskers. Ook aan deze maskers is inmiddels geen tekort meer. Deze kun je zonder schuldgevoel kopen, je belast daarmee de druk op de beschermingsmiddelen van de gezondheidszorg niet.

Bij ons rijst de vraag of je ook een boete krijgt uitgedeeld als je een IIR mondkapje of een FFP2/KN95 mondmasker draagt. Is het de taak van de treincontroleur om de verschillen tussen de mondkapjes te herkennen en hoe beter je mondkapje beschermt hoe hoger de boete?

Opmerkelijk: de term niet-medische mondkapjes bestaat niet

Voor de uitbraak van de coronacrises bestond de term niet-medische mondkapjes niet. Deze term is door de overheid bedacht om duidelijkheid te scheppen en er voor te zorgen dat er voldoende goed beschermende mondkapjes beschikbaar te laten zijn voor de zorg.

Uiteindelijk bestaan er slechts ‘mondkapjes’. Het éné model biedt een betere bescherming dan het andere model. Meer verschillen zijn er niet.

Welke mondkapjes kan ik het beste voor mezelf kopen als ik bijvoorbeeld ga reizen met het openbaar vervoer?

Wil je maximaal beschermd worden dan kun je met een gerust hard de KN95 maskers kopen. Daar zijn geen tekorten van. Je beschermt hiermee zowel jezelf als je omgeving.
Ook kun je katoenen mondmaskers aanschaffen, let er daarbij op dat de pasvorm goed aansluit. Het beschermingsniveau holt achteruit bij openingen aan de zijkanten. Bij het ontwerpen van onze mondkapjes hebben we goed gelet op een nauwe aansluiting. Bovendien hebben we een neusbeugel toegevoegd. Voor een nog betere bescherming hebben wij mondkapjes met verwisselbare filters in ons assortiment. Deze losse filters voor mondkapjes zijn ook apart bestelbaar. Voor € 5,95 ontvang je een setjes van 10 stuks.

Back To Top