skip to Main Content
Het Gevaar Van Stoffen Mondkapjes

Het gevaar van stoffen mondkapjes

Er is een hoop te doen om de werking van mondkapjes. Sommige experts claimen dat het dragen ervan juist gevaarlijk zou zijn, anderen beweren weer dat vooral zelfgemaakte knutselkapjes het risico van besmetting met het coronavirus vergroten. En hoe zit het nu met het gebruik van een filter, dragen filters bij aan een betere bescherming of juist niet? Dit is hoe het zit.

Mondkapjesplicht

De meningen lopen uiteen over het wel of niet gebruiken van mondkapjes. Toch is het kabinet overstag gegaan en zijn reizigers in het ov verplicht een mondmasker te dragen. Ook veel landen om ons heen hebben deze beschermingsmaatregel ingevoerd, waarbij de verplichting zich niet beperkt tot het ov. Zodra je je buitenshuis begeeft dien je in landen zoals Italië en Spanje een mondmasker te dragen op straffe van een sanctie.

Hoge boetes op het niet dragen van mondkapjes

In landen om ons heen kunnen de boetes voor het niet dragen van een mondkapje tot in de honderden euro’s oplopen. In Nederland ben je € 95,00 kwijt als je in een trein stapt zonder mondmasker. Ga je herhaaldelijk de fout in dan kan de boete oplopen tot zelfs € 350,00. Blijkbaar vinden vele regeringen dat het dragen van een mondkapje bijdraagt aan de bescherming van hun burgers. Waar halen die sceptici dan hun meningen vandaan?

Katoenen mondkapje donkerblauw : 3 stuks voor € 13,95

Dit is wat een stoffen mondmasker doet

Mits je een stoffen mondmasker kiest van goede kwaliteit zorgt deze ervoor dat jij het virus niet overdraagt aan anderen indien jezelf (ongemerkt) besmet bent. Niet bij iedereen treden symptomen op en zelfs tijdens de incubatietijd – experts denken tussen de 5 en 14 dagen – is het virus overdraagbaar. Ongewild kunnen mensen dus het virus verspreiden, echter indien iedereen in het openbaar vervoer op de juiste manier een goed mondkapje draagt is iedereen beschermd.

Een stoffen mondkapje is gevaarlijk

Dat een stoffen mondkapje gevaarlijk zou zijn is een idee dat onder veel mensen heerst. Dat komt doordat de overheid zich laat adviseren door experts die niet alleen sec naar de werking van een mondkapje kijken, maar het ook hun plicht is om rekening te houden met het gedrag van mensen: hoe wordt een mondkapje in de praktijk gebruikt?

Er kleven 3 grote risico’s aan het dragen van stoffen mondkapjes, nu mondkapjes verplicht zijn zou vooral daar de aandacht naar uit moeten gaan:

  1. Het eerste risico betreft het feit dat mensen zich veilig wanen en de 1,5 meter afstand niet meer aanhouden. Hoewel het risico van besmetting enorm afneemt is het niet nihil, je ogen zijn namelijk niet beschermd. Op het moment dat iemand niest of hoest en je staat op minder dan 1,5 meter afstand dan kunnen deze vochtdruppels in je ogen terecht komen.
  2. Het tweede risico is dat indien mensen het mondkapje niet goed gebruiken het zijn werking verliest. Stel dat een besmet persoon niest of hoest en de aersoldeeltjes komen op jouw mondkapje, vervolgens was je je handen niet bij het op- en afzetten en wrijf je per ongeluk ook nog even in je ogen om die wimper eruit te halen: dan had je je mondkapje net zo goed thuis kunnen laten.
  3. Het derde risico is de kwaliteit van het mondkapje. Een mondkapje dat bestaat uit een laag dunne stof werkt niet. Juist bij goedbedoelde thuisnaaisters is het risico op verkeerd materiaalgebruik het grootst. Let goed op dus en schaf een dicht geweven 2-laags katoenen mondkapje aan; hoe dichter de stof geweven is, hoe minder kans dat kleine druppels erdoor naar binnen dringen. Veel modellen bieden de mogelijkheid een losse filter toe te voegen, de carbon laag in filters zorgt ervoor dat zelfs de kleinste deeltjes er niet doorheen kunnen dringen waardoor de filter-efficiënte aanzienlijk wordt verhoogd. Let ook op de pasvorm van je mondkapje: hoe nauwer hij aansluit op je gezicht hoe minder kans dat virusdeeltjes zich langs openingen naar binnen of buiten kunnen dringen.

Katoenen mondkapjes met filters

Kortom, een mondmasker – mits goed gebruikt – zorgt ervoor dat het Covid-19 virus minder makkelijk verspreid kan worden. Katoenen mondkapjes met filters zijn daarbij een goede keuze; je belast er de zorg niet mee, ze zijn wasbaar op 60 graden en vaak ook nog eens verkrijgbaar in leuke prints.

Back To Top