skip to Main Content
Wasbare Mondkapjes: Is Dat Een Goed Idee?

Wasbare mondkapjes: is dat een goed idee?

Steeds meer scholieren gaan naar de middelbare scholen en steeds meer bedrijven vragen hun werknemers naar kantoor te komen. Het gevolg: drukker op de weg en in het ov. De overheid heeft goed ingezien dat het in treinen, bussen en trams lastig is om 1,5 meter afstand te houden, zeker nu de lockdown maatregelen versoepeld worden en de economie langzaamaan op gang komt. Daarom geldt er in ons land vanaf 1 juni een mondkapjesplicht in het ov. Is het een goed idee te kiezen voor wasbare mondkapjes of toch liever voor een wegwerp variant?

Wasbare mondkapjes: de voors en tegens

Bescherming
Wasbare mondkapjes zijn over het algemeen gemaakt van katoen en heb je een goed exemplaar te pakken dan is hij uitgevoerd in 2 lagen. Vaak kun je er ook nog een verwisselbare filter in plaatsen die zorgt voor extra bescherming tegen de allerkleinste deeltjes dankzij de carbon laag.

Heet wassen
Het voordeel van katoen is dat je deze stof heet kunt wassen. En dat is belangrijk want pas op 40 graden gaan niet alle bacteriën en virussen dood. Was je mondkapje op 60 graden en strijk hem daarna op de katoenstand. Bang dat je mondkapje krimpt? Dat valt in de praktijk reuze mee, fabrikanten van goede kwaliteit mondkapjes hebben er rekening mee gehouden dat de mondmaskers op 60 graden gewassen worden en hebben het katoen daarom voorgewassen.

Aansluiting
Zorg dat je mondkapje goed aansluit op je gezicht, hoe meer openingen aan de zijkanten hoe minder de bescherming. Kies liefst een wasbaar mondkapje met een geïntegreerde neusbeugel; niet alleen voorkom je daarmee openingen aan de bovenkant maar blijft je kapje ook beter zitten waardoor je vermijdt er tussendoor aan te zitten.

Handen wassen
In de praktijk blijkt het lastig maar voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je je handen wast bij het op- en afzetten. Het is goed mogelijk dat er virusdeeltjes op jouw kapje terecht zijn gekomen van een passant in het openbaar vervoer. Bij het afzetten kun je het beste eerst je handen wassen of desinfecteren, vervolgens je mondkapje in een plastic zakje stoppen en daarna nogmaals je handen wassen of desinfecteren.

Wegwerp mondkapjes
Per reis heb je 2 mondkapjes nodig. Het is dus even investeren in een aantal wasbare mondkapjes als je meerdere keren per week gebruik maakt van het ov. En dat is meteen het grote nadeel: je moet wel zorgen dat je regelmatig je 60 graden was draait want anders grijp je mis. Een goed idee is om altijd een aantal wegwerp mondkapjes op zak te hebben,

Wasbare mondkapjes: een goed idee? Ja dus, mits je een goede kwaliteit kiest die bestaat uit 2 lagen, waarvan minstens 1 laag uitgevoerd is in katoen en mits het mondkapje aan alle kanten goed aansluit. Mocht jij onverhoopt onbewust drager van het coronavirus zijn dan is de kans klein dat jij anderen besmet bij het dragen van wasbare mondkapjes.

Back To Top