skip to Main Content
Terug Uit Het Buitenland? Hoe Zit Het Ook Alweer Met Het Dragen Van Mondkapjes In Nederland?

Terug uit het buitenland? Hoe zit het ook alweer met het dragen van mondkapjes in Nederland?

Op de camping in Frankrijk ging je bij de bakker je broodjes halen met een mondkapje en stond je vaak buiten in de rij omdat er maar 1 of 2 mensen in de winkel werden toegelaten. In Parijs verbruikte je een dozijn mondkapjes in 2 dagen tijd, want zodra je een voet buiten je hotel zette was je een verplicht je mond en neus te bedekken. Ging je tanken op de Duitse autobaan, ook dan beschermde je je neus en mond met een mondmasker. Terug in Nederland is het even wennen aan de Nederlandse regels. In de supermarkt zie je niemand meer zijn neus en mond bedekken. Dat is even omschakelen. Een mondkapje dragen in Nederland; hoe zat het ook alweer?

De mondkapjes regels in Nederland

In Nederland mag je overal een mondkapje dragen indien jij je er goed bij voelt, de verplichting geldt alleen in het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro, veerdiensten) en voor een gedeelte van de mensen die werkzaam zijn in de zorg. Nu de scholen weer zijn begonnen zijn er ook enkele onderwijsinstellingen die uit eigen beweging het dragen van een mond- en neusbedekking verplicht stellen. De Nederlandse regels wijken dus voor een groot deel af van die van de rest van Europa, vrijwel in alle landen is het dragen van een mondkapje in afgesloten openbare ruimtes – zoals winkels, musea, bioscopen, etc – verplicht.

Hoe zat het ook alweer in het openbaar vervoer? Bekijk hieronder het filmpje van het RIVM:

Welke mondkapjes mag je dragen?

Het RIVM schrijft nog steeds voor dat Nederlanders enkel de niet-medische mondkapjes mogen dragen. Dat zijn dus de wegwerpmaskers (ofwel chirurgische mondkapjes) en de stoffen mondkapjes. Koop je een stoffen mondkapje let er dan op dat deze goed aansluit en van katoen gemaakt is. Stop je wasbare mondkapje na gebruik in een afsluitbaar plastic zakje en stop het thuis in de wasmachine. Wassen doe je op 60 graden, ook de hitte van je strijkijzer zorgt ervoor dat eventuele bacteriën en virussen gedood worden. Een donkerblauw of zwart mondkapje wordt iets minder snel groezelig na het wassen dan de lichte kleurvarianten zoals een wit mondkapje. Een mondkapje kun je ongeveer 10 keer wassen, daarna is hij nog wel bruikbaar maar zal de stof niet meer zo mooi ogen.

Waar baseert het RIVM de voorgeschreven regels op?

Hoe kan het dat in zoveel landen het dragen van mondkapjes verplicht wordt gesteld en dat wij in Nederland zo afwijken van deze voorschriften? Het RIVM baseert zijn mening op de vele onderzoeken die inmiddels zijn gedaan naar de effectiviteit van het dragen van mondkapjes.

Uit deze onderzoeken blijkt dat indien iedereen goed de regels opvolgt (niezen en hoesten in je elleboog, blijf thuis bij koorts, laat je testen bij klachten, houdt 1,5 m afstand van elkaar, was regelmatig je handen) het dragen van een mondkapje niets toevoegt.

Daarnaast kan het dragen van een mondkapje mensen een gevoel van schijnveiligheid geven, waardoor er nonchalanter met de regels wordt omgegaan en het virus juist weer meer om zich heen grijpt. Ook het verkeerd gebruik van een mondkapje komt de effectiviteit niet ten goede. Een mondkapje dien je eenmalig te dragen, bij het afzetten gooi je hem weg (of indien je een stoffen mondkapje draagt bewaar je hem in een afgesloten plastic zakje om later in de wasmachine te stoppen). Veel mensen blijken in de praktijk hetzelfde mondkapje vaker te gebruiken. Ook het tussendoor aanraken van een mondkapje is niet de bedoeling. Bij het op- en afzetten gebruik je enkel de elastieken en raak je de stof zo min mogelijk aan.


Kortom, het dragen van een mondkapje zorgt absoluut voor extra bescherming. Maar bij verkeerd gebruik en bij gebruik waarbij je vervolgens de andere maatregelen negeert brengt het dragen ervan juist een verhoogd risico met zich mee.

Back To Top