skip to Main Content
Hoe Goed Beschermt Een Katoenen Mondmasker?

Hoe goed beschermt een katoenen mondmasker?

Momenteel geldt er nog een dringend advies maar binnenkort is het verplicht om in openbare ruimtes waar je de hemel niet kunt zien een niet-medisch mondkapje te dragen, hieronder vallen de wegwerp maskers en de stoffen mondkapjes. Maar hoe goed is de werking van deze middelen? Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd in het gereputeerde medische tijdschrift The Lancet naar de werking van katoenen mondmaskers.

Deze bescherming biedt een katoenen mondkapje

De resultaten van een 1 laags katoenen mondkapje vallen tegen, deze bieden vrijwel geen enkele bescherming. Hij vangt enkel de grote druppels op als je zelf hoest of niest, dus je beschermt de ander met mate. Het katoenen mondkapje zou uit meerdere lagen moeten bestaan en liefst nog voorzien zijn van een filter om ook de kleinere druppels tegen te houden. Maar zelfs de allerkleinste virusdeeltjes zouden hun weg nog door de stof heen kunnen vinden, deze partikels – met een grootte van zo’n 2,5 micrometer – zijn onzichtbaar voor het oog. De conclusie is: ook al draag je een mondkapje, houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar.
Onze katoenen mondkapjes bestaan uit 2 lagen en kunnen voorzien worden van een verwisselbare filter. Ook sluiten onze maskers goed aan door een goede pasvorm en een buigbare neusbeugel.

De dubbele werking van mondkapjes

Ook al evenaart de effectiviteit van de mondkapjes waarop wij door de overheid zijn aangewezen niet de medische maskers, naast de gezondheidsbescherming die zij in enige mate bieden, zorgen ze nog voor een andere bescherming. Het feit dat er een Coronavirus onder is waar wij ons tegen dienen te beschermen is nu veel zichtbaarder geworden. Met het dragen van een mondkapje wordt als het ware een signaal afgegeven: ‘Let op! Laten we voorzichtig zijn om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan’.
Tot nu toe werd gedacht dat het mondkapje enkel voor schijnveiligheid zou zorgen en dat het dragen ervan juist gevaarlijker zou zijn. Immers als mensen zich met een mondkapje op veilig wanen houden ze juist minder in plaats van meer afstand tot elkaar aan. Inmiddels blijken de Nederlanders zich bewust van het feit dat ook het dragen van een mondkapje het niet toe laat om dichter bij elkaar te komen. Het zorgt juist voor een extra barrière tussen mensen, het masker geeft juist een signaal af: ik neem het virus serieus laten we afstand houden tot elkaar.

Verhoog de werking van je katoenen masker

Met een filter verhoog je heel eenvoudig de werking van je masker. Onze filters bestaan uit 5 lagen waaronder een koolstoflaag. Zelfs de kleinste micro deeltjes komen niet door je filter heen. Nadeel is wel dat een filter je ademhaling bemoeilijkt. Indien je inspannende bewegingen maakt zal het dragen ervan weinig comfortabel zijn. Wij adviseren deze filters dan ook als je lang stil moet zitten, bijvoorbeeld in de trein of tijdens een vergadering.
Draag je filter niet langer dan 4 uur achter elkaar, daarna kun je hem bij het restafval doen. In ons aanbod vind je een pakketje van 10 filters voor mondkapjes € 5,95.

Back To Top