skip to Main Content
Onvrede Bij Zorgpersoneel Over Het Dragen Van Mondkapjes

Onvrede bij zorgpersoneel over het dragen van mondkapjes

Nu nog geldt een dringend advies, maar zodra de wet is aangepast is het verplicht in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. Een duidelijke maatregel, zo op het eerste gezicht, schijnt bedriegt want de discussie binnen ziekenhuizen over de mondkapjes laait hoog op. Onvrede viert hoog tij onder het zorgpersoneel, bij de omgang met patiënten hoeft niet altijd een mondneusmakser gedragen te worden; in het lab is een mondmasker verplicht in de loopgangen mag hij weer af. Of je als zorgpersoneel wel of geen mondkapje in het ziekenhuis moet dragen is situatie-afhankelijk. Dat leidt tot verwarring en volgens medewerkers tot onveilige situaties.

De mondkapjes regels verschillen per ziekenhuis

Medewerkers op een afdeling waarbij geen verhoogde kans is op besmetting, bijvoorbeeld de kraamafdeling, hoeven in veel ziekenhuizen geen mondkapjes te dragen. Patiënten die het ziekenhuis ingaan worden verplicht een masker te dragen – dit mag ook een wasbaar stoffen mondkapje zijn – maar lig je eenmaal in je ziekenhuisbed dan mag je masker weer af. De regel was toch dat iedereen in openbare binnenruimtes verplicht wordt een mondmasker te dragen? Zo niet in ziekenhuizen, zij mogen zelf beslissen in welke situaties er wel en in welke situaties er geen mondneusmasker gedragen hoeft te worden. Dit zorgt voor veel onduidelijkheid en ook onbegrip bij patiënten die graag willen dat hun arts of verpleger een mondkapje draagt.

In een open brief aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doen 5 vakbonden (FNV Zorg & Welzijn, NU ’91, CNV Zorg & Welzijn, FBZ vakbond voor zorgprofessionals, beroepsvereniging V&VN) en de Patiëntenfederatie Nederland een oproep dat zorgmedewerkers altijd een mondkapje dienen te dragen en daarvan af mogen wijken in die gevallen dat ze dat zelf verantwoord vinden. Er is al een tekort in zorgmedewerkers, maar velen blijven op dit moment thuis omdat zij geen mondkapjes mogen dragen op hun werk, zelfs als zij werken met mogelijk Covid-19 besmette patiënten.

De soorten mondmaskers die worden geadviseerd

Ook is er onvrede over de mate van bescherming die door het RIVM wordt geadviseerd. Zelfs medewerkers in de spoedeisende hulp van patiënten met een Covid-19 verdenking dienen volgens de voorschriften van het RIVM een IIR chirurgisch masker te dragen. Deze chirurgische maskers beschermen de omgeving en in slechts beperkte mate jezelf. Ook huishoudelijke hulp bij Covid-19 besmette patiënten wordt niet geadviseerd een mondneusmasker te dragen. In het schema hieronder zijn de adviezen van het RIVM over de soorten mondmaskers per situatie beschreven. 

Schema RIVM – 15 april 2020

Verplichten van FFP2 mondmaskers

De vakbonden vinden dat medewerkers in ziekenhuizen beter beschermd dienen te worden. Deze mensen zijn hard nodig en zij werken ook nog eens in risicovolle situaties. In veel gevallen krijgen zij enkel de chirurgische mondmaskers type 2 (IIR) uitgereikt, terwijl de FFP2 mondmaskers ook henzelf beschermen. Waarom deze FFP2 mondmaskers niet worden verplicht is onbekend. Volgens het ministerie van Volksgezondheid liggen de pakhuizen vol, ook wanneer deze mondmaskers preventief worden gebruikt.

Laten we hopen dat de open brief voor meer duidelijkheid en meer bescherming van onze zorgmedewerkers gaat zorgen.

Back To Top