skip to Main Content
Trouwen In Coronatijd

Trouwen in Coronatijd

De liefde is het te allen tijde waard om gevierd te worden. Ook en misschien wel zéker in Coronatijd. Daarom heeft het RIVM speciaal voor huwelijken een uitzondering gemaakt. Momenteel mogen maximaal 4 mensen samenkomen, dat is inclusief jezelf. Bij jou thuis mogen maximaal 3 personen uit een ander huishouden op bezoek komen en daarbij geldt de restrictie: niet meer dan 1 bezoek per dag. Bij huwelijksvoltrekkingen echter, heeft de overheid een uitzondering gemaakt.

Voor het altaar mèt mondkapje

De overheid heeft een routekaart samengesteld waarop staat wat er per situatie en per risico niveau wel en niet mag. Dat de liefde het altijd waard is om gevierd te worden blijkt uit dit document: zelfs bij het allerhoogste risico niveau waarbij een lockdown plaats vindt mogen huwelijken doorgang vinden, waarbij maximaal 30 gasten bij de huwelijksvoltrekking in de zaal aanwezig mogen zijn.

Uiteraard zijn er wel een aantal regels waaraan men zich dient te houden:

 • In de zaal mogen maximaal 30 gasten aanwezig zijn, dit is inclusief kinderen.
 • Personeel zoals de ambtenaar van de burgerlijke stand en de fotograaf worden bij dit aantal niet meegerekend.
 • Gasten uit verschillende huishoudens dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
 • Bij binnenkomst dient iedereen zijn handen te desinfecteren en een mondkapje te dragen.
 • Er mogen geen hapjes en drankjes geserveerd worden.
 • De ruimte moet zo goed mogelijk geventileerd worden (deuren en ramen open).
 • Gasten met klachten blijven uiteraard thuis.
 • Niezen en hoesten in de elleboog.

Tips om te trouwen tijdens Coronatijd

Heb je altijd al gedroomd van een spetterend feest en een huwelijksreis naar verre oorden? Helaas, dat zit er niet in. Maar deze onderdelen kun je verplaatsen naar een later moment, laten we hopen naar volgend jaar. De huwelijksvoltrekking zelf echter, kan gewoon plaats vinden. Check onze tips voor een geslaagde dag:

 • Verplaats het moment dat je partner jou voor het eerst ziet naar buiten. De bruidegom (of bruid) wacht de bruid (of bruidegom) op bij de ingang van de kerk of het gemeentehuis. De bruid stapt in haar fantastische jurk uit de auto. Zo kan dit eerste intieme moment waarop het bruidspaar elkaar ziet zonder mondkapje plaats vinden.
 • Zorg voor veel foto’s in het park of een andere mooie buitenlocatie, zo kun je na de bruiloft vooral genieten van de foto’s zonder mondkapje.
 • Geef je gasten een mooi katoenen mondkapje cadeau. Als iedereen dezelfde kleur draagt zorgt dit voor meer saamhorigheid en verbondenheid.
 • Omdat huishoudens 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden zorgt dit voor lege plekken in de zaal. Vul deze op met mooie versieringen, bijvoorbeeld bloemstukken.
 • Livestream je bruiloft voor de mensen die niet aanwezig kunnen zijn.
 • Op een mooie dag kun je ter afsluiting een bescheiden feest in het park geven. Plaats bijvoorbeeld picknick kleedjes op enkele meters van elkaar, zorg voor desinfecterende gel en een goed gevulde picknick mand op alle kleedjes. Versier het park met bijvoorbeeld slingers en lampionnen voor een feestelijk gevoel.
 • Indien je je huwelijk opknipt, dus de ceremonie in deze tijd houdt en het feest volgend jaar, heb je twee momenten waarop je je huwelijk kunt bezegelen.

Er kleven niet alleen maar nadelen aan een bruiloft in Coronatijd. Omdat je gebonden bent aan een maximaal aantal van 30 gasten kun je alleen je beste vrienden en naaste familie uitnodigen. Dit zorgt ervoor dat je jouw bijzondere dag in een intieme sfeer kunt vieren.

Back To Top