skip to Main Content
Welke Mondkapjes Zijn Het Meest Duurzaam?

Welke mondkapjes zijn het meest duurzaam?

Draag jij ook elke dag je steentje bij om jouw ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden? De een is zuinig met energie, de ander verduurzaamt zijn huis, of probeert zo min mogelijk nieuwe spullen aan te schaffen. En als je dan toch iets nodig hebt kun je ervoor kiezen het tweedehands te verkrijgen. Helaas zijn tweedehands mondkapjes geen optie, dus ontkom je er niet aan om nieuwe mondkapjes aan te schaffen. Welk variant kun je nu het beste kiezen om de milieu-impact zo laag mogelijk te houden? Is dat een biologisch katoenen mondkapje dat na gebruik telkens op 60 graden gewassen dient te worden of toch een wegwerpmasker?

Allereerst: Ben ik beter bezig als ik kies voor een herbruikbaar mondkapjes van biologisch katoen dan van gangbaar katoen?

Katoenplant

Dat ligt er al aan waar de katoen dat voor je mondkapjes gebruikt is vandaan komt. Bij katoenplanten die biologisch worden geteeld wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Helaas zijn deze planten vatbaarder voor ziektes dan de gangbare katoenproductie. Om voor eventueel katoenopbrengst te zorgen zijn meer biologische katoenplanten, dus meer grondoppervlakte nodig dan bij het gangbare katoen. Katoenplanten vragen om veel water. Teel je dus katoen in droge landen als India, dan geeft het biologisch katoen juist meer belasting op het gebied van de waterhuishouding en alle gevolgen van dien in plaats van minder belasting. Een voorbeeld is het Aralmeer op de grens van Kazachstan en Oezbekistan. Dit meer had een oppervlakte van 450 km bij 290 km maar is opgedroogd als gevolg van de katoenplantages. Het gebied is inmiddels verworden tot een onvruchtbare woestijn. 

Uiteindelijk is het belangrijk op met zijn allen minder katoen te kopen. De katoenteelt zorgt niet alleen voor een ecologische belasting maar ook voor voedselschaarste. De katoenteelt levert namelijk vaak net iets meer op dan het verbouwen van groente en fruit. Boeren in arme landen kiezen soms eerder voor de katoenteelt, wat uiteindelijk zorgt voor voedselschaarste in deze gebieden.

Conclusie is dat niet al het biologische katoen duurzamer is. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn natuurlijk beter als een giftige variant, maar als dat tot gevolg heeft dat er weer meer teelt nodig is, is biologisch katoen enkel beter in regenachtige gebieden. Schaf je duurzaam katoenen mondkapje aan, dan is het in ieder geval een signaal naar de modewereld dat je bereid bent meer te betalen voor een duurzamer product. Laten we hopen dat het katoen met het label ‘biologisch’ dan ook echt duurzamer is.

Hoe zit het met de uitstoot van CO2 van wegwerpmondkapjes versus katoenen mondkapjes?

Voor het produceren van zowel wegwerp als katoenen mondkapjes zijn grondstoffen uit de natuur nodig. Daarnaast stoten ook de fabrieken waarin het productieproces plaats vindt en het transport CO2 uit.

Uit een studie van het University College London in mei dit jaar bleek dat de ecologische voetafdruk van wasbare mondmaskers minstens 10 keer zo klein is als die van wegwerp mondkapjes. Om je een beeld te geven van de CO2 uitstoot: als alle Britten een jaar lang één wegwerpmasker per dag zouden gebruiken, komt dat neer op een uitstoot van bijna 1,5 miljoen ton CO2. Voor de wasbare en dus herbruikbare mondmaskers is de uitstoot maar 150.00 ton.

Het Duitse bedrijf Ecochain heeft onderzocht voor hoeveel CO2 uitstoot de mondkapjes in de Duitse zorg per maand zorgen. Er worden daar maandelijks 17 miljoen mondkapjes gebruikt door 800.000 zorgmedewerkers, wat goed is voor 850.000 ton CO2. Ter vergelijking, dat is evenveel als de CO2 uitstoot van 370.000 biefstukken. Een behoorlijke voetafdruk dus, die helaas in deze tijden onvermijdelijk is.

Een mondmasker gemaakt van katoen

Transport

Overduidelijk blijkt dat katoenen mondkapjes duurzamer zijn dan wegwerpmaskers. Hoe dit komt? Voornamelijk het transport speelt een belangrijke rol hierin. Stel dat je een katoenen mondkapje 50 keer draagt voordat je het weggooit, dan zijn daarvoor 50 keer minder vliegtuigen en vrachtwagens nodig om deze te vervoeren ten opzichte van de wegwerp variant.

Een enorme berg plastic

Ook zorgen wegwerpmondkapjes voor een enorme berg plastic dat niet recyclebaar is. Het plastic verwerkt in de lagen van het mondkapje kun je er niet uithalen, daarom belanden deze mondmaskers bij het restafval en worden uiteindelijk verbrandt. Wat ook weer zorgt voor een behoorlijke CO2 uitstoot.

Extra wasbeurten

Kanttekening in dit onderzoek is wel dat er vanuit gegaan is dat het katoenen mondkapje bij de rest van de was in de wasmachine gaat. Voor alleenstaanden gaat dit wellicht niet altijd op. Het mondkapje dient eerder gewassen te worden dan dat de wasmand vol is. In dit geval zal het verschil in uitstoot van een wasbaar en wegwerp mondmasker kleiner zijn.

Ben ik beter bezig als ik kies voor mondkapjes van biologisch katoen?

Dat ligt er al aan waar de katoen vandaag komt. Bij katoenplanten die biologisch worden geteeld wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Helaas zijn deze planten vatbaarder voor ziektes dan de gangbare katoenproductie. Om voor eventueel katoenopbrengst te zorgen zijn meer biologische katoenplanten, dus meer grondoppervlakte nodig dan bij het gangbare katoen. Katoenplanten vragen om veel water. Teel je dus katoen in droge landen als India, dan geeft het biologisch katoen juist meer belasting op het gebied van de waterhuishouding en alle gevolgen van dien in plaats van minder belasting. Een voorbeeld is het Aralmeer op de grens van Kazachstan en Oezbekistan. Dit meer had een oppervlakte van 450 km bij 290 km maar is opgedroogd als gevolg van de katoenplantages. Het gebied is inmiddels verworden tot een onvruchtbare woestijn.

Uiteindelijk is het belangrijk op met zijn allen minder katoen te kopen. De katoenteelt zorgt niet alleen voor een ecologische belasting maar ook voor voedselschaarste. De katoenteelt levert namelijk vaak net iets meer op dan het verbouwen van groente en fruit. Boeren in arme landen kiezen soms eerder voor de katoenteelt, wat uiteindelijk zorgt voor voedselschaarste in deze gebieden.

Er is helaas nog geen sluitende manier gevonden om katoen te telen dat daadwerkelijk aantoonbaar beter is dan de huidige productie. Schaf je duurzaam katoen aan, dan is het in ieder geval een signaal naar de modewereld dat je bereid bent meer te betalen voor een duurzamer product. Laten we hopen dat het katoen met het label ‘biologisch’ dan ook echt duurzamer is.

Back To Top