skip to Main Content
Vanaf 1 December Is Een Mondkapje Verplicht

Vanaf 1 december is een mondkapje verplicht

In de persconferentie van 14 oktober j.l. werd door premier Rutte aangekondigd dat het mondkapje verplicht gaat worden in alle openbare binnenruimtes. Het gaat dan om niet medische mondkapjes, hieronder vallen de stoffen mondmaskers en wegwerp mondkapjes.

Van dringend advies naar verplichting

Omdat in de wet nog geen mogelijkheid is opgenomen om dit juridisch te verplichten geldt vooralsnog een dringend advies. Het aanpassen van de wet voor een dergelijke verplichting kent heel wat voeten in de aarde. Inmiddels is bekend dat vanaf 1 december 2020 de gewenste aanpassing in de wet doorgevoerd zal zijn, zodat vanaf 1 december het mondkapje in openbare binnenruimtes verplicht gesteld kan worden.

De boete wordt 95 euro

Op dit moment kan er dan ook geen boete uitgeschreven worden indien mensen geen mondkapje dragen. Er zijn genoeg principiële mensen te vinden die het mondmasker dan ook niet dragen. Maar vanaf 1 december kunnen deze mensen een boete verwachten van 95 euro.

Deze boete komt niet op een strafblad te slaan, de minimale boete voor een strafblad is in Nederland 100 euro.

Uitgezonderd van de mondkapjesplicht

Uitzondering voor het verplicht dragen van een mondkapje vanaf 1 december wordt gemaakt voor mensen die vanwege een fysieke, verstandelijke of psychische beperking of chronische ziekte geen mondmasker kunnen dragen.

Back To Top