skip to Main Content
Op Deze Locaties Is Een Mondkapje Vanaf Vandaag Verplicht

Op deze locaties is een mondkapje vanaf vandaag verplicht

Na een lange discussie in Nederland gevoerd te hebben, van talkshows tot radioprogramma’s, van dagbladen tot het kabinet – is het dan eindelijk zover: in Nederland geldt officieel een mondkapjesplicht. In de meeste landen om ons heen en in overige delen van de wereld, gold deze plicht al eerder.

Wat verandert er vandaag?

Op zich veranderd er niet zoveel, het was natuurlijk al langere tijd verplicht om een mondkapje te dragen. Omdat dit nog niet juridisch vastgelegd kon worden, heeft het kabinet niet de term ‘mondkapjesplicht’ gebruikt maar een dringend advies om mondkapjes te dragen. Inmiddels is het juridisch euvel verholpen kunnen handhavers vanaf vandaag een bekeuring uitdelen aan mensen die geen mondkapje dragen, deze boete bedraagt 95 euro.

Waar moet een mondkapje gedragen worden?

Kort gezegd moet in alle openbare binnenruimtes een mondkapje gedragen worden als men zich verplaatst. In de bioscoop draag je dus een mondkapje als je naar je stoel loopt en het toilet bezoekt. Hij mag weer af zodra je plaats hebt genomen. In het openbaar vervoer echter draag je je mondkapje de gehele rit. Op deze locaties dien je een mondkapje te dragen:

• Winkels en supermarkten
• Bioscopen, concertzalen, dierentuinen, attractieparken (binnen) en bibliotheken
• Horeca gelegenheden zodra deze weer geopend zijn
• Middelbare scholen, hoge scholen en universiteiten, niet tijdens de les
• Treinstations en vliegvelden
• Bij contactberoepen (schoonheidsspecialisten, kappers en rijscholen)

Voorlopig geldt deze mondkapjesplicht voor 3 maanden, dus tot 1 maart. Het is dus belangrijk dat je onderweg, ook voor onvoorziene gevallen, altijd voldoende mondkapjes bij je hebt. Dit mogen wegwerpmaskers zijn of (gewassen) katoenen maskers.

Back To Top