skip to Main Content
Het Wel En Wee Van Het Mondkapje

Het wel en wee van het mondkapje

Inmiddels zijn we zo’n 9 maanden verder van onze eerste lockdown, ook in ons hoofd zijn we een aantal stappen verder. Zo vinden we het intussen heel gewoon om een mondkapje te dragen, standaard hebben we er een aantal op zak. Ook denken we er niet meer bij na om afstand van elkaar te houden en vinden we het bijna logisch dat we dit jaar geen uitgebreide familiekerstdiners, gala’s en late feestjes hebben. Had iemand een jaar geleden dit scenario aan ons voorgesteld, dan had niemand dat gelooft.
En ja, dat mondkapje, daar zijn we inmiddels dus aan gewend. De discussie erover is gestaakt. Bijna zonder na te denken zetten we hem op als we een winkel of andere openbare ruimte betreden. Wat is de stand van zaken?

Van onwennig naar normaal

Droegen we enkele maanden geleden nog onwennig een mondmasker, googleden we en masse naar de soorten mondkapjes en de effectiviteit ervan en schaamden we ons een beetje met zo’n rare stoffen gezichtsbedekking als we in de spiegel keken. Nu kijken we niet meer op of om als we mensen met een mondkapje zien, iedereen heeft er wel een aantal in zijn auto, jaszak of tas zitten naast een flesje desinfecterende handgel.

Een rondvraag onder vrienden en bekenden levert ons de volgende reacties op:

“Doordat je continue je eigen adem inademt krijg ik er juist een loopneus van. Ik kies dan ook standaard voor donkere kleuren, ben bang dat het neusvocht door het mondkapje heen komt terwijl ik niet eens verkouden ben!”

“Het is de bedoeling dat je je mondkapje niet aanraakt tijdens het dragen, ik betrap mezelf erop dat ik continue die neusbeugel zit te buigen zodat hij beter blijft zitten. Niet heel handig dus.”

“Als ik mensen buiten op straat een mondkapje zie dragen denk ik juíst dat ze Corona hebben. Buiten op straat is het immers niet verplicht, dan zul je het mondkapje niet voor niets dragen…”

“Ik heb in het begin geïnvesteerd in katoenen mondkapjes in allerlei kleuren, maar ik merk dat ik toch het meest de wegwerpmaskers draag. Die hoef ik niet te wassen.”

“Na een wasbeurt komen mijn stoffen mondkapjes er gekreukeld uit en heb ik geen zin om ze te strijken. Dan pak ik maar weer een nieuwe.”

“In het begin hield ik me goed aan de regels en gebruikte ik meerdere keren per dag een nieuwe. Gebruik nu hetzelfde mondkapje meerdere keren voor een supermarktbezoek, niet heel verstandig dus.”

“Ik irriteer me mateloos aan mensen die hun mondkapje ónder hun neus dragen.”

“Als ik mijn mondkapje in de wasmachine stop was ik daarna mijn handen, zoals het hoort. En elke keer denk ik hypocriet: Mijn jas en shawl zijn nog nooit in de was geweest…”

“Als ik op tv een groep mensen bij elkaar zie, is mijn eerste reactie: hé wat staan ze dicht bij elkaar, en waarom dragen ze geen mondkapje?”.

Niet alleen mondkapjes zijn we normaal gaan vinden, ook de beperkingen die ons door de overheid opgelegd zijn, worden door het merendeel van de Nederlanders netjes nageleefd.
Zo mochten we met kerst maximaal 3 personen thuis ontvangen, nu de kerstdagen voorbij zijn is dat aantal weer teruggebracht naar 2. Een kerstvakantie zonder uitjes, zonder gala’s, zonder feestjes, zonder uitgebreide diners, zonder restaurants, zonder schaatsbanen en bioscopen. Inmiddels weten we niet beter.

Als nu iemand ons vertelt dat we volgend jaar in grote getale kerst gaan vieren, met extra veel feestjes, bezoek en borrels. Dan is dat zo onvoorstelbaar, je zou het bijna niet geloven.

Back To Top