skip to Main Content
FFP2 Versus Het Stoffen Mondkapje

FFP2 versus het stoffen mondkapje

De coronamaatregelen zijn de laatste weken weer verder opgeschroefd en zo zitten we nu met een avondklok, een maximum van 1 bezoeker per dag thuis en gesloten scholen, sportscholen, winkels en horeca. Het ziet er naar uit dat we nog even moeten volhouden en dat is ook te wijten aan de nieuwe corona-varianten die zijn opgedoken. Deze nog besmettelijkere virussen hebben in meerdere landen de discussie opgelaaid of niet iedereen medische mondmaskers zou moeten dragen. Óók de gewone burgers dus. Tot op heden was het in vrijwel alle landen gebruikelijk om burgers zelf te laten kiezen welk mondkapje men wenst te dragen. Dit kunnen de welbekende wegwerpmondkapjes zijn, maar vaak word er gekozen voor de stoffen mondmaskers die meerdere malen te gebruiken – want wasbaar – zijn.
Sinds vorige week wordt in Duitsland geadviseerd om in het Openbaar Vervoer en in openbare gebouwen enkel nog de FFP2-mondmaskers, oftewel de KN95-mondmaskers, te dragen. Is dit een wijs advies? Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van het stoffen mondmasker.

Kwaliteit van stoffen mondmaskers

Er worden veel stoffen mondmaskers verkocht die maar uit één laag katoen bestaan. Deze mondmaskers zijn te dun en laten te veel virusdeeltjes door.
De mondmaskers die bestaan uit twéé lagen katoen beschermen al een heel stuk beter. Ze houden tenslotte twee maal zoveel virusdeeltjes tegen.
Dan zijn er ook nog stoffen mondmaskers die de mogelijkheid hebben om een filter toe te voegen.

Indien je een filter gebruikt dat uit meerdere lagen bestaat, dus geen koffiefilter of stofzuigerzak, dan draagt dit ook aanzienlijk bij aan een betere bescherming.
Een 2-laags stoffen mondmasker mét mogelijkheid om een goede filter toe te voegen, beschermt dus erg goed.
Wat wel zo is, is dat een stoffen mondmasker vooral 1 kant op beschermd. Dus draag je een stoffen mondmasker, dan draag je dit met name om anderen te beschermen.

FFP2 en KN95 mondmaskers

Een FFP2 masker is een door Europa gecertificeerd mondmasker, een KN95 is de Chinese certificatie variant. Beide typen zijn in principe gelijk aan elkaar. Bij een FFP2- of KN95-mondmasker filtert de lucht 2 kanten op.

Geconcludeerd kan worden dat de KN95 / FFP2-mondmaskers de beste bescherming geven, maar dat 2-laags katoenen mondmaskers met filters zeer dicht in de buurt komen van dezelfde bescherming.

Daarnaast kan ook de prijs een rol spelen bij de keuze. De FFP2 / KN95-mondmaskers moeten officieel na 4 uur gebruik vernieuwd worden. Aangezien de FFP2-mondmaskers een behoorlijke prijs hebben, kan dat aardig in de papieren lopen. De stoffen wasbare mondkapjes daarentegen kunnen steeds opnieuw gewassen worden, waardoor ze relatief goedkoper zijn.

De beste keuze

Een combinatie van beide is wellicht de beste keuze. Voor gelegenheden of locaties waar een groter risico is kan dan gekozen worden om het FFP2-kapje te dragen en voor de andere gelegenheden het katoenen mondkapje met filter. Op die manier bent u optimaal beschermt voor een overzienbare prijs.

Back To Top