skip to Main Content
Koudste Winter In 100 Jaar In Aantocht, Wat Betekent Dat Voor Corona?

Koudste winter in 100 jaar in aantocht, wat betekent dat voor Corona?

De zomer loopt ten einde en daarmee hebben de eerste klimaat wetenschappers zich aan voorspellingen voor de komende winter gewaagd. Bereid je maar voor, komende winter wordt volgens een aantal Russische klimaatonderzoekers de koudste in 100 jaar.

Vorig jaar zomer zagen we dat het aantal Corona besmettingen fors afnam, maar dat na de zomer er vrij snel een nieuwe golf kwam. Hoe zit dat dit jaar? Moeten we ons meer of minder zorgen maken nu het waarschijnlijk een extreem koude winter gaat worden?

Mensen gaan weer binnen zitten

In de zomer zitten we met honderden mensen op het strand, in de winter zitten we – weliswaar met een veel kleiner aantal – massaal binnen. Buiten ziet het virus een stuk minder kans om zich te verspreiden, de kleine virusdeeltjes waaien al weg voordat het de kans heeft iemand te besmetten. In een binnenruimte ligt dat natuurlijk heel anders. Kortom, kouder weer draagt bij aan een snellere verspreiding van Covid-19.

Daarbij helpt een koude winter absoluut niet mee. Mensen zijn dan minder geneigd even een raam open te zetten om de ruimte goed te laten ventileren. De verwarming gaat een graadje hoger om het maar niet koud te krijgen. Niet goed voor het klimaat èn niet goed voor je portemonnee. De oplossing voor koude handen en voeten? Een goede tip is om sokken met een verwarming te dragen als je lang stil zit. Ook kun je denken aan het dragen verwarmde binnenhandschoenen waarmee je je gewone werkzaamheden binnen kunt verrichten, al zal het typen op een toetsenbord wat lastiger worden. 

koude handen opwarmen

De vaccinatiegraad ligt zo hoog, we hoeven ons toch geen zorgen meer te maken?

Ruim 77% van de bevolking boven de 18 jaar is inmiddels volledig gevaccineerd. Je zou zeggen dat daarmee een nieuwe minder waarschijnlijk is. Niets is minder waar. De bescherming van de vaccinaties nemen na enkele maanden snel af, op dit moment wordt er dan ook druk overlegd over een derde zogenaamde boosterprik.
Ook al ben je gevaccineerd, je kunt dan nog steeds het virus krijgen. En nog gevaarlijker, grote kans dat je er minder van merkt waardoor je het ongemerkt aan heel veel mensen kunt doorgeven.

Ziekenhuizen waarschuwen voor een griepgolf aankomende winter

Afgelopen winter hebben veel mensen goed op de hygiëne gelet waardoor de normale griepvirussen minder kans hebben gehad om rond te waaien. Daardoor hebben veel mensen weinig weerstand opgebouwd en kunnen we verwachten dat er dit jaar heel veel mensen ziek gaan worden. Nu hoeft dit niet per se Corona te zijn, maar doordat je afweersysteem door een griepvirus tijdelijk verzwakt is, heeft het meer moeite om het Corona virus te verslaan.

Gaan we weer mondkapjes dragen?

Uiteraard is die kans altijd aanwezig. De bereidheid om mondkapjes te dragen zal een stuk hoger zijn dan vorig jaar, waarbij de nieuwe mondkapjes regel veel weerstand en discussie op riep. Inmiddels zijn mensen gewend om mondkapjes te dragen dus het invoeren van een nieuwe verplichting zal een kleine stap zijn.
Overigens is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer nog steeds verplicht.

Kortom, de koudste winter in 100 jaar tijd is in aantocht. Doordat we meer binnen gaan zitten en minder ventileren is afstand houden des te belangrijker geworden om een nieuwe golf te voorkomen.

Back To Top