skip to Main Content

Mondkapjes dragen

Op deze pagina vind je informatie over het dragen van mondkapjes voor particulieren, mensen werkzaam in contactberoepen en zorgmedewerkers. Twijfel je welke mondkapjes jij moet aanschaffen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Wil je informatie over welke typen mondkapjes er zijn, lees dan hier verder: soorten mondkapjes.

Adviezen

Is het verstandig een mondkapje te dragen buitenshuis? Het antwoord daarop is niet eenduidig. Buiten het openbaar vervoer om, was het advies van de overheid tot 29 september, om geen mondkapje te dragen. Indien mensen met verkoudheidsklachten thuis blijven, regelmatig handen wassen, het gezicht niet aanraken en 1,5 meter afstand houden, dan voegt het dragen van een mondkapje in feite niets toe. Ook wilde men voorkomen dat mensen die een mondkapje dragen niet meer zorgvuldig letten op de 1,5 meter afstand tot elkaar.

De overheid heeft dan ook lang gewacht met het invoeren van een mondkapjesplicht terwijl andere landen om ons heen deze verplichting allang doorgevoerd hadden. Het OMT (Outbreak Management Team) heeft uiteindelijk in een advies van 12 oktober aangegeven dat door de buiten proportionele mondkapjes-discussie het belang van mondkapjes voor de gezondheid in het geding kwam. Om die reden heeft het kabinet besloten de verplichting door te voeren en de discussie voor eens en voor altijd te beslechten.

Inmiddels is een mondkapje dus niet meer enkel verplicht in het openbaar vervoer maar in alle openbare binnenruimtes. Zoals winkels, bioscopen, gemeentehuis, ziekenhuizen (als je op bezoek bent) en de kapper. Het gaat daarbij om een niet-medisch mondkapje zoals een wegwerp masker of een katoenen mondkapje. Ook kun je kiezen voor wasbare mondkapjes met filter. Belangrijk blijft de adviezen van het RIVM op te volgen en vooral die 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Hier vind je meer informatie over de bescherming die een katoenen mondkapje geeft en informatie over het gebruik van mondkapjes.

Zolang er geen vaccin is tegen het Coronavirus zullen we te maken hebben met maatregelen en lockdowns die de overheid op advies van het OMT en andere experts neemt, om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.

Het wordt geadviseerd om mondkapjes te dragen indien je een contactberoep uitoefent. Onder deze beroepen valt bijvoorbeeld de thuiszorg maar ook kappers, schoonheidsspecialisten en horeca-medewerkers.

Op dit moment mogen deze laatste 3 genoemde groepen hun beroep nog niet uitoefenen. Zodra dit wel het geval is – en er nog geen vaccin of medicijn voorhanden is – is het dragen van een mondkapje zeer aan te bevelen.

Het dragen van ons IIR mondkapje, chirurgisch mondkapje ofwel wegwerp mondkapje is hiervoor geschikt.

De zorgsector valt uiteen in 2 categorieën:

  • medewerkers die direct in contact staan met corona besmette patiënten en hen intensief moeten verzorgen
  • overig zorgpersoneel zoals thuiszorgmedewerkers en medewerkers op andere afdelingen in het ziekenhuis.

Voor de eerste groep is het gecertificeerde KN100 / FFP3 mondkapje aan te raden. Er zijn vele FFP3 mondkapjes verkrijgbaar, echter deze zijn veelal niet goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Zij beschikken niet over een Nederlands certificaat. Daarom is er een groot tekort in deze variant.

Voor de tweede groep is het chirurgische mondkapje aan te raden. Dit mondkapje beschikt over diverse lagen en laat vrijwel geen vocht door. Voor een hogere graad van bescherming kan ook gekozen worden voor het KN95 mondmasker.

Ben je werkzaam in een openbare ruimte zoals het openbaar vervoer, de luchthaven, in een winkel of in een museum, dat is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. In alle andere gevallen kan de werkgever het personeel verplichten een mondkapje te dragen.

Veel werkgevers zorgen voor katoenen mondkapjes met logo van het bedrijf om elkaar te beschermen en voor een uniforme uitstraling te zorgen. Zeker op de winkelvloer draagt een mondkapje met bedrukking of print bij aan een professioneel imagao.

Het is inmiddels een werkwoord geworden wat waarschijnlijk volgend jaar in de Dikke van Dale wordt opgenomen: social distancen.

Nog altijd is dit de belangrijkste manier om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Minimaal 1,5 meter afstand houden voorkomt dat je besmet raakt met het covid-19 virus door een hoestend of niezend persoon.

"Zal ik een mondkapje dragen?"

Geen Verplichting

Twijfel je of je wel of geen mondkapjes moet kopen? Vanuit de overheid is het dragen ervan in Nederland niet verplicht. Toch zou je kunnen overwegen een mondkapje te dragen als je bij jezelf merkt dat het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Zoals in het openbaar vervoer of in winkels.

Het is uiteraard niet de bedoeling om te stoppen met anderhalvemeteren als je een mondkapje draagt. Bij verkeerd gebruik van een mondkapje (handen niet wassen bij het opzetten, een vies masker gebruiken, teveel ruimte aan de zijkanten open laten) biedt een mondkapje schijnveiligheid en is het gebruik ervan juist risicovoller.

Stap voor stap een mondkapje opzetten en verwijderen

Er zijn 2 verschillende soorten maskers, het zogenaamde chirurgisch masker dat voor eenmalig gebruik is en het FFP2 of FFP3 masker. Maar hoe zet je deze maskers nu precies op en hoe zet je ze daarna veilig weer af? Check onze uitleg!

Zo help je de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

Handen wassen

Was gedurende de dag regelmatig en grondig je handen. Doe dit met zeep en liefst warm water, 20 seconden lang. Zeker als je buitenshuis bent is dit een belangrijke maatregel om een covid-19 besmetting te vermijden.

Niezen en hoesten

Het beste is om te hoesten of te niezen in een doekje en deze direct daarna in een afvalemmer te werpen. Was direct daarna je handen. Lukt dit niet? Dan is niezen of hoesten in je elleboog een goed alternatief.

Mondkapje aanschaffen

Lukt het niet om 1,5 meter afstand te bewaren dat andere mensen dan je huisgenoten? Dan draagt het kopen van een mondkapje bij aan het beschermen van jezelf en je omgeving.

Gezicht niet aanraken

Ben je buitenshuis? Raak dan je gezicht niet aan. Buitenshuis raak je oppervlakten met je handen aan, zoals deurklinken of knopjes. Was 20 seconden grondig je handen alvorens je gezicht aan te raken.

Back To Top