skip to Main Content

Onze wegwerp mondkapjes bestaan uit 3 lagen voor een optimale bescherming. De buitenlaag heeft een waterafstotende coating, de middelste laag is voorzien van een Meltblown filter, dit voorkomt het binnendringen van micro-organismen. De binnenlaag trekt het vocht uit je adem. Deze kapjes worden ook wel chirurgische mondkapjes of OK mondneusmaskers genoemd en zijn ideaal voor dagelijks gebruik in openbare ruimtes. Bij ons vind je de kleuren blauw, wit en roze. Geen zorgen, met deze wegwerp mondkapjes leg je geen druk op de zorg, er zijn er voldoende van.

Voordelig wegwerp mondkapjes bestellen

Speciaal voor zorginstellingen die in grote aantallen mondkapjes voor medewerkers nodig hebben bieden wij een speciaal tarief. Laat ons weten wat u precies nodig heeft en wij helpen u graag met het beschermen van uw personeel. Onze goedkope wegwerp mondkapjes bestaan uit 3 lagen voor een optimale bescherming.

Wegwerp mondkapjes in diverse kleuren

In de zorg is de meest populaire kleur voor een wegwerp mondkapje blauw. Vaak neigt het blauw ook naar groen, dit blauw/groene mondkapje is de meest gedragen kleur. Langzaamaan zien we de populariteit van andere kleuren toenemen. Zo zijn witte wegwerp mondkapjes aan een opmars begonnen. Bij de dames zijn wegwerp mondkapjes in het lichtroze heel geliefd. Bij Mondmaskerspecialist.nl bieden we momenteel deze 3 kleuren aan. In de toekomst zullen we ook paarse mondmaskers aan ons assortiment toevoegen. Onze katoenen mondkapjes zijn verkrijgbaar in een breder scala aan kleuren en ook kun je bij ons terecht voor vele leuke prints. Kies bijvoorbeeld voor ons stoffen mondkapje zwart of stoffen mondkapje donkerblauw voor een stijlvolle look.

Hoe gebruik ik een wegwerp mondkapje?

Een wegwerp mondkapje is voor eenmalig gebruik. Heb je het masker eenmalig afgedaan, dan kun je het niet nogmaals opzetten. Het is dus ook niet de bedoeling dat je het kapje los laat bungelen en vervolgens weer opzet. Het mondkapje kun je maximaal 4 uur dragen, daarna dien je het te vervangen. Bij het op- en afzetten is het belangrijk dat je handen goed schoon zijn. Was je handen grondig gedurende 20 seconden met water en zeep alvorens je kapje aan te raken. Bij het opzetten gebruik je zoveel mogelijk de elastieken en zo min mogelijk de stof. Tijdens het dragen is het niet de bedoeling dat je je kapje aanraakt. Dankzij de neusbeugel is dit waarschijnlijk ook niet nodig; het mondkapje zal ook tijdens bewegingen goed op zijn plek blijven zitten. Meer info? Hoe gebruik ik een mondkapje?

Het mondkapje hoort niet bij het plastic afval. Gooi het na het dragen bij het restafval. Dit geldt ook voor plastic wegwerphandschoenen.

Neem voor onderweg altijd een paar extra mondmaskers mee dan je denkt nodig te hebben. Zo voorkom je dat je een reeds gebruikt mondkapje opnieuw draagt, want dit kan de verspreiding van het coronavirus juist doen toenemen en maakt het dragen van een mondkapje juist gevaarlijker.

Let dus goed op de voorschriften voor het dragen van een mondkapje om samen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Is er een tekort aan wegwerp mondkapjes?

Maak je je zorgen dat je drukt legt op de bescherming van onze zorghelden? Dat is niet nodig. Chirurgische mondkapjes ofwel wegwerp mondkapjes zijn in Nederland voldoende op voorraad. Bij diverse partijen online en offline zijn deze direct uit voorraad leverbaar. Ook in de landen om ons heen zien we geen tekorten. De geluiden van een tekort aan mondkapjes gaan voornamelijk over de FFP3 mondmaskers. De KN100 maskers kunnen ruimschoots uit China geïmporteerd worden, echter de Nederlandse overheid heeft nog niet aan al deze kapjes het FFP2 certificaat afgegeven. Alvorens dit te doen worden deze KN100 maskers uitgebreid getest om te controleren of zij aan de Europese FFP3 richtlijnen voldoen.

Voordelen van een wegwerp mondkapje

Bij het dragen van een wegwerp mondkapje help je mee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mits je je goed houdt aan de voorschriften voor veilig gebruik. Een extra voordeel is dat je tijdens het dragen een groot deel van je gezicht niet kunt aanraken. Pathogenen kun je mond en neus binnendringen, deze bacteriën en virussen (waaronder het coronavirus) kunnen door je vingers naar je gezicht overgebracht worden. Let er ook op dat je je ogen buitenshuis niet aanraakt. Ook zijn wegwerp mondkapjes in vergelijking met FFP maskers goedkoop in aanschaf. Nu er voldoende mondkapjes in Nederland voorradig zijn zien we de prijzen ook nog eens dalen. Op de lange termijn ben je met een stoffen mondkapje goedkoper uit, omdat deze herbruikbaar zijn.

Soorten wegwerp mondkapjes

Er zijn 3 soorten gecertificeerde wegwerp mondkapjes verkrijgbaar. De normen hiervoor zijn vastgesteld binnen de Europese standaard NEN14683. Het gaat hier om type I, II en IIR. Waarbij type I de minste bescherming biedt en type IIR de meeste bescherming biedt. De wegwerp mondkapjes in ons assortiment zijn van type IIR, deze variant laat geen vloeistof door. Deze laatste variant is dus aan te raden tegen de verspreiding van het coronavirus, dit virus verspreidt zich door druppels in de lucht.

Type I: Dit type masker is bedoeld voor patiënten en niet voor medewerkers in de zorg. Het heeft een bacteriële filterefficiëntie van minimaal 95%. Vochtdruppels kunnen echter door het masker heen naar binnen dringen.

Type II: Dit type mondkapje heeft een filterefficiëntie van minimaal 98%. Dit wil overigens niet zeggen dat het 98% van de virussen en bacteriën uit de lucht tegen houdt, want door de kieren aan de zijkanten kunnen zich nog pathogenen door naar binnen dringen.

Type IIR: Ten op zichte van bovenstaande kapjes biedt dit mondkapje de meeste bescherming. Het is spatwaterdicht (Spatweerstand (kPa) ≥ 16,0 mm Hg) dus geschikt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het heeft een filterefficiëntie van 98%. Dit wegwerp mondkapje kent wel een hogere ademweerstand dan de bovenstaande 2 varianten, je kunt er dus minder goed in ademhalen.

Back To Top